Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
5 ideeen voor gratis tuin en balkon plantjes
De lente is eindelijk echt begonnen. Ik merk het aan het bezoekersaantallen. Zaterdag was dat maar de helt van wat het normaal is. Iedereen zat natuurlijk lekker buiten! Ik ook hoor. En groot gelijk.
Voor een andere klus, moest ik in de Karwei zijn. Daar werd ik helemaal blij van hun nieuwe tuinideeën; ik raakte helemaal geinspireerd. Met die goede zin, ging ik vervolgens thuis verder aan de slag. Zo was ik van het weekend lekker bezig met plantjes op mijn balkon zetten. Gratis plantjes wel te verstaan. Ik was natuurlijk ook nog met een bespaar challenge bezig, dus ik wilde eens kijken of ik manieren kon bedenken om mijn balkon vol te krijgen met gratis plantjes. En dat lukt best aardig! Zo doe ik dat:
1. Vreemde snuiters een kans geven
Ik dacht: ‘’Laat ik in mijn opruimwoede dit jaar niet meteen al het ogenschijnlijke onkruid meteen de nek omdraaien. Gewoon alles even laten staan en kijken wat er uit komt.’’ Zo groeide er onverwacht viooltjes uit een eerst als onkruid ogend bosje groen. Toch een leuke verrassing!
Helicopterzaadjes van de boom van de buren, groeien nu uit tot kleine boompjes. Leuk!
Viooltjes en een jonge esdoorn van helocopterzaadjes van de boom van de buren. Prima, laat maar groeien!
2. Bonen en zaden uit het keukenkastje
Ik heb gedroogde bonen 24 uur laten wellen en daarna (net als op de basisschool vroeger), ze op watjes in een potje met wat water gezet. Na een week had ik kleine plantjes die ik kon verspenen naar een potje aarde. Of wat dacht je ervan om een aardappel die al wortel is gaan schieten in het keukenkastje, eens in de grond te zetten. Aardappels groeien uit tot een struikje van 20/30cm en geeft lieve witten en lila bloemetjes.
Bruine en witten bonen, 24 uur laten wellen, dan 7 dagen op watten en nu op aarde in een bakje
Zo ook verzamel ik zaden die ik tegenkom tijdens het koken: tomatenkernen, komkommer zaadlijsten, paprika zaadjes. Deze laat ik een weekje drogen op een schaaltje en doe ik daarna in een eierdoos die ik vul met aarde, zodat de zaadjes kunnen kiemen. Ik heb een plastic kap die ik hier overheen kan zetten, zodat de vakjes met aarde voldoende vocht vasthouden. Als je dat niet hebt, kan je met een paar stokjes en wat keukenplastic ook een kap maken.
Deze pastinaak heeft zin in een tweede leven!
3. Afgesneden groenten terug de grond in
Op mijn balkon groeit de pastinaak die ik vorige week versneden heb, alweer vrolijk verder tot een nieuwe plant. Hoogstwaarschijnlijk groeit zijn wortel (de eetbare pastinaak) grotendeels weer terug, dus ik zou hem later dit jaar gewoon weer kunnen oogsten.
4. Overblijvers een kans geven
Ook ben ik afgelopen winter minder streng geweest voor planten die schijnbaar de kou niet hadden overleefd. Ik heb ze gewoon laten staan. En dat is maar goed ook. Want onder grote bergen dode bladeren, zitten nu toch weer kleine kiembladeren. Onder de grond heeft mijn aardbeienplant het gewoon overleefd.
Dit jaar lekker veel tuinbonen kweken waarvan ik zoveel boontjes had liggen dit jaar. Dan kan ik later ruilen met de buurman
5. Planten ruilen
Sinds een tijdje hebben wij een volkstuintje. Hoewel we misschien nog niet super veel soorten hebben, kweken we van de zaden die we wel hebben, gewoon maar zo veel mogelijk, want dan kunnen we dadelijk ruilen met de buren, die prachtige bramenplanten en zonnebloemen heeft. Leuk! Zo leer je elkaar ook nog eens beter kennen.
Hoe vul jij je tuin en balkon op een goedkope manier? Ik ben benieuwd naar jouw tips!