Zelf thee maken. Dat is zo gedaan! En nog lekker ook, want je kunt het geheel zelf samenstellen. Naast de al bekende verse muntthee zijn er natuurlijk nog vele andere mogelijkheden voor kruidenthee. Je kunt gedroogde kruiden kopen, maar ze ook zelf plukken of kweken. Dat is wel zo leuk (en niet duur!)
Gereedschap voor de serieuze theemaker:
Kruiden (vers of gedroogd)
Theekopje(s)
Thee-ei
Theepot (evt. met ingebouwd thee-ei)
Lege potjes Schaal/mand
Hoe werkt het?
Wanneer je zelf gaat plukken: let erop dat het niet te dicht bij een autoweg is, de kruiden zijn dan minder schoon door uitlaatgassen. Ook bij maïsvelden en akkers in de buurt is het af te raden, in verband met het gif wat daar gespoten wordt. Je kunt de kruiden vers gebruiken, maar ook drogen in een mand (of door ze samen te binden en ondersteboven op te hangen) en vervolgens opbergen in potjes. Dan heb je ieder moment toegang tot je kruiden. Houdt rekening met de werking van de kruiden. Sommige kunnen opwekkend werken, vlak voor het slapengaan is dat natuurlijk niet zo fijn. Andere zijn juist rustgevend en wanneer je al moe bent is dat ook niet echt handig.
Je kunt je thee samenstellen vanuit de werking van het kruid, de smaak, maar ook de aanblik: bloemen kunnen het opvrolijken, waardoor je nog meer zin krijgt in dat kopje thee! Rozen, goudsbloem of korenbloem zien er mooi uit. Door de kruiden in een thee-ei te doen blijft je een hoop gedoe bespaard. Varieer ook eens met gedroogde schillen van (biologisch) fruit, zoals sinaasappel- appel- of mandarijnenschillen. Laat de kruiden minstens 10 minuten trekken met de deksel erop. En voilà, een heerlijk zelf samengesteld kopje thee. Elke keer weer anders!
Waar kun je het plukken?
Sommige kruiden groeien in het wild, andere zul je zelf moeten kweken, of kopen. Vlier-, lindebloesem en berkenblad kun je in het bos vinden, net zoals brandnetels, weegbree, kamille (vaak aan de rand) en duizendblad. Het is even zoeken naar een goede locatie bij jou in de buurt, maar als je die eenmaal gevonden hebt, dan grooit dezelfde plant daar vaak nog jarenlang! Lavendel, rozemarijn, tijm, en citroenmelisse kun je beter zelf kweken. Peperpunt is soms aan waterkanten te vinden, watermunt genaamd en ook zeer smaakvol. Maar een muntplantje in je vensterbank zal ook niet misstaan!
De werking van kruiden en wanneer te oogsten:
Berkenblad – goed voor blaas en nieren – lente, na de bloei
Brandnetel - verwarmend – hele jaar door
Citroenmelisse - verfrissend – mei
Duizendblad - zuiverend bij verkoudheid, goed voor darmen – hele jaar, ook de bloemen
Kamille – rustgevend, ontkrampend (bij menstruatiepijn) – juli, augustus
Lavendel - rustgevend – vanaf juni
Lindebloesem – goed bij inslapen – juni
Munt – opwekkend, verfrissend voor luchtwegen – mei
Rozemarijn – opwekkend – hele jaar door, bij voorkeur jonge blaadjes
Tijm - verlichtend bij keelklachten – juni
Vlierbloesem – goed voor luchtwegen, rustgevend – mei
Weegbree – verlichtend bij keelklachten – hele jaar door
Nog meer ingrediënten om zelf thee van te maken:
Zoethout (verpulverd) Weegbree, Brandnetel, Paardenbloemblad, Hondsdrafblad, Kleefkruid, Jong blad van een bramenstruik, Blad en bloemetjes van Robertskruid, Jong blad van een bosaardbei, Jonge eikebladeren.