Afgelopen zaterdag 19 en zondag 20 september vond de eerste editie van de PuurFair in Amsterdam plaats. Gewapend met camera en veel goede zin ging ik daar op zaterdag een kijkje nemen om verse inspiratie op te doen voor de Arty Farty blog. Na een lange dag van een heleboel kletsen met de standhouders en van foto’s nemen, kwam ik met een berg aan nieuwe inspiratie en onderwerpen thuis, waar ik de komende weken mooie blogs over ga schrijven. Maar vandaag zoom ik even in op de PuurFair zelf, omdat ik vind dat deze fair nog wat extra aandacht mag krijgen.
De zaterdag waarop ik de fair bezocht, was het namelijk nog niet erg druk. Wat op zich niet erg is natuurlijk, want dat geeft je als bezoeker de kans om rustig rond te kijken en om met de standhouders te praten, maar het is wel zonde dat alle goede producten van de standhouders en van de verhalen van de sprekers in het auditorium niet door meer mensen gehoord werden die dag. Want de standhouders en sprekers zijn duidelijk allemaal vakidioten, die precies weten waar ze het over hebben als het gaat over duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemen. Zijn staan aan de frontlinie en zien daarom precies wat de laatste ontwikkelingen zijn en hebben - zo heb ik duidelijk gemerkt - een hele kritische blik op het onderwerp duurzaamheid, waar ik graag met deze blog nog eens extra licht op laat schijnen.
De editie dit jaar werd gehouden in Undercurrent, Amsterdam
‘’Duurzaamheid '’ en marketing
Want op het eerste gezicht zijn de jassen van Wintervacht lekkere quirky gekleurde ontwerpen en volgen ze de mode op het gebied van het oversized formaat en het duidelijk zichtbare handwerk, zoals het duidelijk aanwezige stiksels aan de naden. Voorzien van een mooi minimalistisch label met een lekker grafisch logo en van een minutieuze, keurige symmetrische uitstalling aan even minimalistische witte kledingrekken, die voorzien waren van foto’s met modellen in de winterjassen die nonchalant flaneren op een verlaten bunker of op het strand, voldoet deze mode aan de laatste trends op het gebied van presentatie.
De jassen van Wintervacht
Afbeelding: teastories.nl
Maar wat maakt deze jassen (en trouwens ook wanten en haarbanden) anders, dan andere mode die net zo hip wordt gepresenteerd? ‘’Draag schaap’’ is de leus van dit modemerk. Het gaat dus blijkbaar om wollen jassen. Maar wat deze jassen echt duurzaam maakt is het feit dat deze jassen worden gemaakt van afgedankte wollen dekens, die in een eigen atelier worden verwerkt tot deze nieuwe jassen. Op de website van Wintervacht adviseren de dames in hun blog hoe je deze jassen ook na de aankoop het beste kunt onderhouden. De duurzaamheid gaat dus zelfs verder na de verwerking van een afgedankt materiaal.
Een thema dat telkens terug bleef keren in de gesprekken met de standhouders was de vraag wat een dienst of product nou echt duurzaam maakt. Zeker nu de laatste jaren termen als ‘’duurzaam’’, ‘’ecologisch’’ en ''biologisch’’ om de haverklap als marketingtool worden ingezet en iedere producent zijn product een groen gekleurde vormgeving (vergeet vooral niet een blaadje of vlindertje in het logo te verwerken) kan meegeven, wordt het steeds belangrijker om door te vragen wat het product nu precies duurzaam maakt. Oftewel: door te achterhalen, uit welke materialen een product wordt gemaakt, hoe het productieproces verloopt, hoeveel kilometers er worden gemaakt (en hoe vervuilend het transportmiddel is) voor transport en wie de producten maken en of ze daar een eerlijk loon voor krijgen, om maar wat te noemen.
Susanne de Raaij (biologische voeding deskundige en onderneemster) en vertegenwoordigster voor Biobites drukte mij na een terecht kruisverhoor (want wie ben ik nou weer, als nieuwkomende bloggende snotneus) met een indringende blik op het hart: ‘’Je moet kritisch zijn en goed weten waar je over schrijft en waar het over gaat’’. Die opmerking zette me even flink opnieuw op scherp. Geïnspireerd door deze scherpte en alle mooie en bijzondere verhalen, zal ik de komende weken een reeks uitgebreide artikelen schrijven over de meest bijzondere verhalen en ondernemingen die ik op de PuurFair ben tegengekomen, zodat ik ook echt flink aandacht kan geven aan het hoe, wie, wat, waar en waarom achter iedere onderneming. Dat scheelt jullie een hoop uitzoekwerk om te weten te komen welke diensten en producten nu echt duurzaam en verantwoord zijn en dat brengt deze ondernemingen onder die aandacht die dat verdienen!
Even terug naar de beurs zelf
De diversiteit van de standhouders was groot: van ondernemingen in biologische bruiloften, bamboe fietsen, natuurcampings, kurken horloges, biologische bloembollen, biologisch dierenvoer en boeken stands. Van nieuwe en net opgerichte ondernemingen tot aan bedrijven die al ruim 20 jaar meedraaien. Ik sprak twee ondernemers die zich eigenlijk nog in de onderzoeken en opstartfase van hun onderneming bevonden. Namelijk de twee heren van Gratia Hydro (die net hun eerste opdracht voor het bouwen van een energie-opwekkend waterrad hadden afgerond) en Acacia Groenkunst die zich specialiseert in stapelmuren. De gesprekken met deze ondernemers waren inspirerend omdat je je realiseert dat de wereld zich op een omslagpunt bevindt die een hoop nieuwe kansen biedt (ook voor ondernemers) maar die ook nog volop in beweging is, met als gevolg dat juist het blijven zoeken naar nieuwe en alternatieve oplossingen, net als het kritische vragen stellen, wellicht belangrijker het allerbelangrijkste zijn om deze transitie voort te zetten. Mooi dus, dat de beurs ook een podium biedt aan dit soort startende en experimentele ondernemers.
Die kracht en kansen wat betreft inhoud en kennisuitwisseling kwam ook naar voren uit het drukke programma met lezingen. Eerlijkheid biedt me te zeggen dat ik ze niet allemaal heb kunnen bijwonen omdat er zo ontzettend veel te doen was. Er zijn natuurlijk al andere beurzen rondom duurzaamheid zoals Mint, maar de kracht van de PuurFair zat hem er dit jaar niet perse in het aanbod van de standhouders, maar vooral in de kennisuitwisseling. Ik ben daarom benieuwd welke ontwikkeling deze beurs door gaat maken en hoe het zichzelf volgend jaar gaat profileren: als beurs voor producten en diensten of meer als conferentie.
Bamboe fietsframes van bamboefietsen.nl
Zeker voor een eerste jaar vind ik dat de organisatoren er knap in geslaagd zijn om een diverse fair neer te zetten, met een diversiteit aan standhouders, voldoende activiteiten (de bootexcursies naar de Gewoonboot en het cleantech playground had ik nog niet eens genoemd). Ik gun het de beurs en de standhouders van harte dat er volgens jaar meer mensen naar de PuurFair komen. Dus, aan alle mensen met een onbedwingbare nieuwsgierigheid, ga volgend jaar zeker naar de PuurFair. Je keert met een kop vol verse inspiratie weer huiswaarts.
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken