Terwijl ik van de week een beetje stond te koken en nadacht hoe ik lezers van dit blogje enthousiast kan maken om misschien wat minder vlees te eten de aankomende feestdagen, vroeg ik me af hoeveel dierenlevens een veganist of vegetarieër eigenlijk uitspaart tijdens zijn leven. Ik ben het maar eens uit gaan rekenen. En ik vind het aantal echt verbluffend… verbluffend veel, maar tegelijkertijd ook hoopvol: want ik besef me ook opeens wat een gigantische macht de consument heeft om het broeikaseffect een halt toe te roepen. Power to the People!
De rekensom
Gemiddeld eet een Nederlander 75 kilo vlees per jaar, waarvan:
De gemiddelde Nederlander wordt 82,9 jaar oud (voor vrouwen) en 79,2 jaar oud (voor mannen). Dat is dus gemiddeld is dat 81 jaar (bron: CBS).
Totaal is dat
De gemiddelde Nederlander dus in zijn leven een totaal van:
- (36,6 x 81) / 90 kilo voor een gemiddeld vleesvarken = 33 varkens
- (1,2 x 81) / 25 kilo, gemiddeld vleesschaap- of geit = 4 schapen of geiten
- (13,9 x 81) / 600 kilo gemiddeld vleesrund = 2 runderen
- (22,3 x 81) / 2,5 kilo gemiddelde vleeskip = 722 kippen
- (0,1 x 81) / 600 kilo, gemiddeld volwassen paard = 13,5 kilo paard
- (1,3 x 81) x 200 kilo, 8 maanden oud slachtkalf = 0,5 kalf
Totaal aantal dieren: 775 dieren per mens gedurende zijn leven
Even checken...
Volgens de Vegetariërs Bond, spaart een vegetariër tijdens zijn hele leven 727 dieren uit tijdens zijn leven (excl. vis en schelp- en schaaldieren). Als ik hun rijtje met het aantal uitgespaarde dieren per Nederlander zie, komt mijn berekening heel erg in de buurt daarvan. Dat vind ik echt mindblowing! Dat je als mens dus ten minste 775 andere zoogdieren opvreet tijdens je levensduur. Maar dus ook kunt uitsparen. En dat gaat alleen nog maar over het aantal levens en niet eens over de energie-impact die het kan schelen.
Hoeveel energie is dat?
De aanleiding voor mij om veganist te worden, was het zien van de documentaire Cowspiracy (2014, Andersen). Ik ben vegetariër en af-en-aan flexitariër geweest vanaf mijn 14de. En ik heb altijd gezegd dat ik daar nooit mee ben begonnen omdat ik het eten van vlees en zuivel zielig vind voor dieren (hoewel ik in tranen uitbarstte bij het zien van de slachthuis beelden die Cowspiracy). Maar wel omdat ik een bijdrage wil leveren aan het behoud van een leefbaar milieu. Ik vond dat gewoon altijd heel erg logisch. Sentimentele beelden van Wakker Dier en soortgelijke clubs spraken mij nooit aan. Ik dacht altijd: ‘’Ja, zo is het leven; je wordt geboren en gaat dood, en het ene dier eet het andere op. Dat is gewoon de natuur’’. Maar de feiten die de documentaire Cowspiracy aan het licht bracht maakte daarom daarentegen wél diepe indruk. Want als de productie van vlees en zuivelproducten direct en indirect verantwoordelijk is voor 51% van het broeikaseffect, dan ik het voor mij een absolute no-brainer om te stoppen die te consumeren. Dan is al meer dan de helft van het probleem opgelost!
Hoe zit dat precies
Om een dier groot te brengen voor de slacht, moet het een hoop eten. Soja is bijvoorbeeld een plant dat veel als veevoer wordt gebruikt. Om soja te kunnen verbouwen, worden per seconde 1,1 hectare regenwoud ontgonnen, om daar landbouwakkers aan te kunnen leggen. De productie van die gewassen kosten op hun beurt ook weer veel water en kunstmatige (en veelal vervuilende) kunstmest en pesticiden. Dan moeten het veevoer en de dieren zelf natuurlijk nog verpakt en vervoerd worden. En het vlees legt ook nog een flinke reis af van boer, naar slachthuis, naar supermarkt en naar jouw huis. Tenslotte gebruik jij ook weer energie om je soepkip te koken.
Zo kost de ‘productie’ van bijvoorbeeld 1 kilo rundvlees 2.400 gallons (= 912 liter water) tegenover 25 gallons (= 9,5 liter water) voor de productie van 1 kilo graan. Oftewel: de productie van 1 kilo plantaardig voedsel kost maar 10% water van wat het kost om 1 kilo vlees te produceren. En dat gaat alleen nog maar over water. Of zo mooi omschreven in onderstaande infographic: 1 kilo vlees eten, kost even veel energie als alle douches die je per half jaar neemt!
Wij cosumenten hebben super veel macht
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij groeit dan echt instant het geloof dat ik als individu dus wel degelijk een enorme impact kan hebben op grote wereldproblemen als het broeikaseffect. En ook de motivatie om mijn bijdrage te leveren.
Van de week zag ik bij Jinek de app My Little Plastic Foodprint voorbij komen, waarmee je kunt meten hoeveel plastic je kunt uitsparen met allerlei simpele handelingen. Daar ga ik ook mee aan de slag en zal ik binnenkort verslag van doen. Ik ben heel erg benieuwd ;)